Akıngüç Ailesinin “öğrenciye eğitim hizmeti” 90 yıldır devam etmektedir. Ailede eğitim hizmetinin öncüsü, Halil Akıngüç (1900-1957); Almanya’da mühendislik eğitimi görmüştür. Bir süre elektrik mühendisi olarak çalıştıktan sonra, Eskişehir’de Almanca Öğretmenliği yapmıştır. Türkiye’nin ilk özel dershanesi olan Kültür Dersevi’ni (1932) kurmuştur. Aynı zamanda merkezi Berlin’de bulunan Fernschule adında mektupla mühendis yetiştiren okulun Türkiye şubesini yönetmiştir. 1943’te Kültür Dersevi’ni İstanbul’a nakleden Halil Akıngüç yaşamının sonuna kadar (1957) İstanbul-Laleli’deki Kültür Dersevi’nin kurucusu ve yöneticisi olarak çalışmıştır.
Fahamettin Akıngüç de babası gibi mühendislik okumuştur. Öğrenciliğinde Kültür Dersevi’nde öğretmenlik yapmıştır. İTÜ’den mezun olduktan sonra, Kültür Kolejini açana kadar olan sürede inşaat mühendisliği ve müteahhitlik yapmıştır. Zamanın prestijli mesleklerinden biri olan mühendisliği eğitim alanında kullanarak oluşturduğu sentezle kendi okullarında, ülkemizdeki özel okullarda (Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanlığı döneminde) ve Millî Eğitim Bakanlığı’nda bugün hala uygulamaları sürdürülen birçok ilki gerçekleştirmiştir.
Kültür Kolejinin tarihçesi 26 Eylül 1960 tarihinde Bahçelievler, İstanbul’da başlar. Kültür Kolejinde ilkokul, ortaokul ve lise eğitiminin sunulduğu bu yıllarda özel okullar kamuoyu tarafından pek bilinmemekte ve benimsenmemekteydi. Kültür Koleji, dünyada eğitim konusundaki gelişmeleri takip ederek sunduğu nitelikli eğitim hizmetleriyle kamuoyunun güvenini kazanarak bugüne kadar birçok mezun vermiştir ve vermeyi sürdürmektedir. Eğitimin bireysel ve bireye özgü bir iş olduğu anlayışıyla eğitim yaşamını sürdüren Kültür Koleji, 1992 yılına kadar Şirinevler, Haznedar ve İncirli’de anaokulundan lise bitimine kadar olan eğitim kademelerinde eğitim yaşamını çağın gereklerine ve öğrencilerin gereksinimlerine uygun olarak sürdürmüştür. 1992’den itibaren Ataköy 9. Kısımda bulunan bugünkü yerleşkesinde, bölgede önemli bir gereksinimi karşılamaktadır; 3 yaşından 18 yaşına kadar olan çocuk ve gençlere ileri teknoloji ile donatılmış ortamlarda verdiği nitelikli hizmetle, öğretimde bütünlük ve sürekliliği sağlayarak eğitim yaşamını sürdürmektedir.
Akıngüç Ailesi, 1998 yılında iki dilli (İngilizce-Türkçe) öğretimi, Çoklu Zekâ Kuramına göre düzenlenen öğrenci merkezli, etkin öğrenme ilkeli müfredatı ve güçlü fiziksel yapısıyla Büyükçekmece’de Kültür2000 Kolejini kurmuşlardır. Kültür2000 Koleji, günümüzde iki anaokulu, bir ilkokul, bir ortaokul ve bir Anadolu lisesi ve bir fen lisesi ile eğitime devam etmektedir.
TBMM’de 9 Temmuz 1997 tarihinde kabul edilen 4281 sayılı Yasa ile kurulmuş bir vakıf üniversitesi olan İstanbul Kültür Üniversitesi, Kültür Koleji Eğitim Vakfı (KEV) tarafından kurulmuş ve 2547 sayılı Kanunun vakıf yükseköğretim kurumlarına ilişkin hükümlerine tabi olmak üzere, kamu tüzel kişiliğine sahip bir üniversitedir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ve Türk milletinin “çağdaş medeniyet seviyesini aşma” yolunda değişmez hedefine ulaşması, gençlerimizin, hangi aşamada olursa olsun, nitelikli bir eğitim almaları ile ancak mümkündür. Bu bağlamda, İstanbul Kültür Üniversitesinin ana amacı kaliteli yükseköğretim yapmaktır. Bugün, Kültür Koleji, Kültür2000 Koleji ve İstanbul Kültür Üniversitesi tarihinden gelen birikiminden, mezunlarından ve çalışanlarından aldığı güç ile öncü ve dinamik bir kuruluş olarak eğitim sektörümüzde önemli bir yer almış bulunmaktadır.